Våra grisar

Linderödssvinet är en normalstor gris med kraftiga och starka ben. Till färgen påminner det en del om vildsvin. Linderödssvinet är väl anpassat till vårt nordiska klimat och trivs bäst som utegångsgris. Vintertid behöver den ett dragfritt hus med mycket halm och mat för att hålla värmen. Sommartid blir den glad för en svalkande gyttjepöl.

De allra flesta linderödssvin är mycket goda föräldrar och en sugga beräknas vara dräktig i tre månader, tre veckor och tre dagar. Färgen varierar, men är alltid svartfläckig med gråvit eller brunröd grundfärg. Linderödssvinet är härdigt och trivs bäst om det ges möjlighet att vara ute och böka i skog och mark.
En galt väger ca 250 kg och en sugga ca 150 kg. Mankhöjd är ca 1 meter.

Dagens linderödssvin härstammar från Skånes djurpark som har en svinstam som ursprungligen kommer från Linderödsåsen i Skåne. Dessa svin hade kvar anlag från det gamla skogssvinet, därav rasens brokiga färg.


Minigris är samlingsnamnet av små arter av det vanliga tamsvinet. Det finns flera olika raser, men gemensamt är att de väger under 80 kg som vuxna. Det vanliga är att de väger mellan 20-40 kg.

Minigrisar är små, söta och mycket intelligenta. De har en egen vilja och gör inte alltid som sina ägare vill. Men om man jobbar med dem, visar det sig att de är lättlärda och enkla att träna till olika saker.

En minigris äter pellets, frukt, grönsaker, maskar, löv, skott och ses som allätare. Minigrisen kan leva upp till 18 år. Grisar har använts av människor på många sätt. Vi föder upp grisar för att slakta och äta och vi använder dem för att spåra med, då de har mycket bra luktsinne.

I Frankrike används de bland annat för att lukta reda på den eftertraktade svampen tryffel.

Under senare tid har vi också kommit att uppskatta grisar som husdjur.